Parzenie dobrej kawy to prawdziwa sztuka i dający olbrzymią satysfakcję rytuał. Odpowiednio dobrane akcesoria do kawy są więc niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni, niezależnie od tego jak przyrządzamy naszą ulubioną kawę.

   Oferowany tutaj produkt to mały tygielek do kawy włoskiej firmy GAT:

  • Mały tygielek do parzenia kawy włoskiej firmy GAT wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10.
  • Mały tygielek do parzenia kawy włoskiej firmy GAT ma wymiary: wysokość całkowita 9 cm, średnica naczynia 8 cm, długość uchwytu ok. 9 cm.
  • Mały tygielek do parzenia kawy włoskiej firmy GAT ma pojemność ok. 0,45 litra.
  • Mały tygielek do parzenia kawy włoskiej firmy GAT ma dzióbek do wygodnego nalewania zaparzonej kawy.
  • Mały tygielek do parzenia kawy włoskiej firmy GAT ma wygodny uchwyt wykonany z czarnego bakelitu.
  • Mały tygielek włoskiej firmy GAT świetnie nadaje się do parzenia kawy w tradycyjny sposób, po turecku czy arabsku.
  • Małego tygielka włoskiej firmy GAT można jednak także używać do podgrzewania i spieniania mleka np. elektryczny mikserem Aerolatte z naszej oferty, a także do serwowania podgrzanego mleka do kawy.
  • Mały tygielek do parzenia kawy GAT importujemy z Włoch.

   Ogólne informacje na temat firmy GAT - producenta tygielków do parzenia kawy:

   Włoska firma G.A.T. jest wiodącą na europejskim rynku firmą w produkcji tradycyjnych włoskich kawiarek (kafeterek). W ich ofercie znajdziemy zarówno kawiarki wykonane z aluminium, które jest tradycyjnym materiałem dla tego typu zaparzaczy do kawy, kawiarki z aluminium łączonym ze stalą nierdzewną (umożliwiające korzystanie z tych kawiarek na kuchniach indukcyjnych), jak i kawiarki wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10.

   Firma G.A.T. jest jedną z niewielu europejskich firm, które swojej produkcji nie przeniosły w całości do Chin i nadal mogą chwalić się znaczkiem "made in Italy" na swoich produktach - dotyczy to kawiarek ze stali nierdzewnej.

   Pomysł na stworzenie firmy produkującej tradycyjne włoskie kawiarki powstał w 1986 roku. Czterech przyjaciół, siedząc w kawiarni przy tradycyjnej włoskiej kawie, stwierdziło, że espresso jest obok pizzy i spaghetti najbardziej „włoskim” produktem i to właśnie do włoskiej kafeterki (kawiarki) najbardziej pasuje znaczek „made in Italy”. Tak narodziła się firma G.A.T. – obecnie czołowy włoski producent tradycyjnych włoskich zaparzaczy do kawy znanych także na rynku pod takimi nazwami jak kawiarka, kafeterka czy kafetiera.

   Współczesny świat cały czas przyspiesza, ale włoskie espresso pozostaje niezmienne. Włoskie kawiarki mają już ponad stuo lat tradycji i nic nie wskazuje na to, aby elektryczne ekspresy mogły wyrugować kawiarki z naszych domów. Miłośnicy kawy nadal potrafią docenić niepowtarzalny smak kawy zaparzonej we włoskiej kawiarce.

   Kolekcja kawiarek produkcji G.A.T. sięga już 60 różnych modeli. Włoskie kawiarki G.A.T. szybko przystosowują się do coraz nowszych rozwiązań w naszej kuchni (np. płyta indukcyjna). Obecnie GAT jest sprzedawany w ponad 50 krajach i jest jedną z najlepiej rozpoznawalnych marek kawiarek na świecie.

   Firma G.A.T. dokłada ciągłych starań, aby dostarczać swoim odbiorcom produktów najwyższej jakości. Oferta firmy stale powiększa się o nowe modele i rozwiązania, tak aby wyjść naprzeciw oczekiwaniom coraz bardziej wymagających konsumentów. Wśród kawiarek produkowanych przez firmę G.A.T. łatwo znaleźć model lub wzór spełniający nasze wyobrażenia o atrakcyjnej i funkcjonalnej kawiarce. Kawiarki ze stali nierdzewnej mogą być stosowane na wszystkich rodzajach kuchenek (włącznie z indukcją).

   Ofertę firmy G.A.T. uzupełniają stalowe tygielki do kawy po turecku (arabsku) i ręczne spieniacze do mleka.

 

   Jak parzyć kawę w tygielku - po "arabsku", po "turecku":

  1. Na dno tygielka do parzenia kawy sypiemy odpowiednią ilość zmielonej kawy.
  2. UWAGA !!! Do parzenia kawy w tygielku należy używać kawy bardzo drobno zmielonej - na pył. Kawa kupowana w marketach jest za grubo mielona.
  3. Kawę zalewamy wodą i stawiamy na źródle ciepła (palnik, płyta).
  4. Zalaną wodą kawę podgrzewamy wolno, tak aby kawa nie zagotowała się.
  5. UWAGA !!! Kawa pozostawiona bez opieki może wykipieć !!!
  6. Kiedy warstwa kawy pływającej po powierzchni gotowanej wody zaczyna lekko się unosić, należy tygielek zdjąć z palnika i lekko opukując naczyniem o blat kuchenny doprowadzić do tego, żeby kawa opadła.
  7. Tę czynność należy ponowić jeszcze dwukrotnie.
  8. Po zakończeniu parzenia kawy, następuje niemniej ważny proces serwowania kawy do filiżanki.
  9. Kawę serwujemy tak, aby pływające fusy kawy nie przelały się do filiżanki. Musi to być jednak ruch płynny, nie za szybki, ale także nie za wolny, bo nie uda nam się uzyskać w filiżance efektu "cremy" na kawie. Musimy także postarać się, aby powstała na powierzchni kawy "crema" zamknęła się całkowicie, nie pozostawiając na kawie "dziur".
  10. Czasami do filiżanki kawy dodaje się jeszcze małą łyżeczkę zaparzonych w tygielku fusów kawy, aby dodać naszej kawie mocy działającej do ostatniego "łyku".
  11. Powstanie zamkniętej "cremy" na zaparzonej kawie oznacza, że kawa była odpowiednio zmielona, a cały proces parzenia kawy przeprowadziliśmy prawidłowo. W krajach, gdzie pije się parzoną w ten sposób kawę, gospodarz bierze sobie za punkt honoru to, żeby "crema" na podanej kawie była pełna (bez "dziur")
  12. Parzenie kawy w tygielku to rytuał, który sprawia każdemu kawoszowi mnóstwo satysfakcji, a smak kawy zaparzonej w tygielku jest niepowtarzalny. SMACZNEGO !!!

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę

GAT tygielek do parzenia kawy 0,45 litra

  • Marka: GAT
  • Kod produktu: GAT tygielek do kawy 0,45 litra
  • Dostępność: 11
  • 48,00PLN

  • Netto: 39,02PLN

Tagi: tygielek, włoski, do kawy, do parzenia, stalowy, GAT