Oferowany tutaj produkt to duży tygielek do parzenia kawy Weis:

  • Duży tygielek do parzenia kawy Weis wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10.
  • Duży tygielek do parzenia kawy Weis ma wymiary: wysokość całkowita 11 cm, średnica naczynia 10 cm, długość uchwytu 10 cm.
  • Duży tygielek do parzenia kawy Weis ma pojemność ok. 0,7 litra.
  • Duży tygielek do parzenia kawy Weis ma dzióbki do nalewania po obu stronach naczynia.
  • Duży tygielek do parzenia kawy Weis ma wygodny uchwyt wykonany ze stali nierdzewnej.
  • Duży tygielek firmy Weis świetnie nadaje się do parzenia kawy w tradycyjny sposób, po turecku czy arabsku.
  • Dużego tygielka można jednak także używać do podgrzewania i spieniania mleka np. elektryczny mikserem Aerolatte z naszej oferty, a także do serwowania podgrzanego mleka do kawy.
  • Duży tygielek do parzenia kawy Weis importujemy z Niemiec.


   Jak parzyć kawę w tygielku - po "arabsku", po "turecku":

  1. Na dno tygielka do parzenia kawy sypiemy odpowiednią ilość zmielonej kawy.
  2. UWAGA !!! Do parzenia kawy w tygielku należy używać kawy bardzo drobno zmielonej - na pył. Kawa kupowana w marketach jest za grubo mielona.
  3. Kawę zalewamy wodą i stawiamy na źródle ciepła (palnik, płyta).
  4. Zalaną wodą kawę podgrzewamy wolno, tak aby kawa nie zagotowała się.
  5. UWAGA !!! Kawa pozostawiona bez opieki może wykipieć !!!
  6. Kiedy warstwa kawy pływającej po powierzchni gotowanej wody zaczyna lekko się unosić, należy tygielek zdjąć z palnika i lekko opukując naczyniem o blat kuchenny doprowadzić do tego, żeby kawa opadła.
  7. Tę czynność należy ponowić jeszcze dwukrotnie.
  8. Po zakończeniu parzenia kawy, następuje niemniej ważny proces serwowania kawy do filiżanki.
  9. Kawę serwujemy tak, aby pływające fusy kawy nie przelały się do filiżanki. Musi to być jednak ruch płynny, nie za szybki, ale także nie za wolny, bo nie uda nam się uzyskać w filiżance efektu "cremy" na kawie. Musimy także postarać się, aby powstała na powierzchni kawy "crema" zamknęła się całkowicie, nie pozostawiając na kawie "dziur".
  10. Czasami do filiżanki kawy dodaje się jeszcze małą łyżeczkę zaparzonych w tygielku fusów kawy, aby dodać naszej kawie mocy działającej do ostatniego "łyku".
  11. Powstanie zamkniętej "cremy" na zaparzonej kawie oznacza, że kawa była odpowiednio zmielona, a cały proces parzenia kawy przeprowadziliśmy prawidłowo. W krajach, gdzie pije się parzoną w ten sposób kawę, gospodarz bierze sobie za punkt honoru to, żeby "crema" na podanej kawie była pełna (bez "dziur")
  12. Parzenie kawy w tygielku to rytuał, który sprawia każdemu kawoszowi mnóstwo satysfakcji, a smak kawy zaparzonej w tygielku jest niepowtarzalny.

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę

 

  • Marka: Weis
  • Kod produktu: 18403 tygielek do kawy 0,7 l Weis
  • Dostępność: 4
  • 82,00PLN

  • Netto: 66,67PLN

Produkty powiązane

Weis Tygielek do parzenia kawy 0,4 l 18402

Weis Tygielek do parzenia kawy 0,4 l 18402

   Oferowany tutaj produkt to mały tygielek do kawy Weis: Mały tygielek do kawy We..

66,00PLN Netto: 53,66PLN

Tagi: weis, stalowy, tygielek, do parzenia, do kawy, po turecku, po arabsku