• herbata biała chińska "Cesarska perła"

   Herbata to liście krzewu herbacianego camelia sinensis poddawe różnym procesom produkcyjnym, dzięki którym otrzymujemy herbaty białe, żółte, zielone, czerwone, niebieskie (oolong) i czarne. Podstawowe czynniki wpływające na końcowy produkt: moment, w którym liście herbaty są zrywane (pąki, drobne listki, pierwsze lub dojrzałe liście) oraz sposób obróbki liści (suszenie, fermentowanie itp.).

   Oferowany tutaj produkt to herbata biała "Cesarska perła":

   Herbata biała produkowana jest z młodych pączków liści herbacianych, zebranych zanim jeszcze zdążyły się rozwinąć. Jest to możliwe tylko wiosną. Krzewy, z których powstać ma biała herbata, są czasami dodatkowo chronione przed słońcem, aby liście się nie zazieleniły. Zebrane pączki liści więdną i są suszone. Herbata biała produkowana jest głównie w Chinach. Herbata biała ma po zaparzeniu kolor jasnosłomkowy. Herbata biała to jeden z najdroższych rodzajów herbaty.

   Herbata biała "Cesarska perła" to wysokiej jakości herbata chińska o wspaniałym i subtelnym aromacie. Są to ręcznie uformowane z młodych listków perełki, naturalnie aromatyzowane kwiatem jaśminu.

   Ceny podawane na stronie są cenami za 50g herbaty.

   Herbatę białą parzyć można trzykrotnie w temperaturze maksymalnie 85°C. Należy ją parzyć do 5 -7 min., wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe.

   Krótki zarys długiej historii herbaty:

   Ustalenie początków uprawy i parzenia herbaty w Chinach jest dziś niemożliwe. Brak jakichkolwiek starych źódeł. Na pewno można jedynie stwierdzić, że herbatę uprawia się i parzy w Chinach już od ponad 3000 lat. Od wielu wieków uprawa, zbiór, parzenie i picie herbaty wiązało się z rytuałem i ceremonią.

   Pierwszym miejscem, w którym poza Chinami zadomowiła się herbata, była Mongolia. Był to koniec V wieku p. Ch. Później, bo już w wieku IX przyszła kolej na Japonię. Oba te kraje przyjęły herbatę z otwartymi ramionami, a jej przygotowanie i parzenie obudowane zostało lokalnymi zwyczajami. Poza ludami Dalekiego Wschodu, jako pierwsi z herbatą zetknęli się Hindusi i Rosjanie, którzy w XVI wieku zetknęli się z tym napojem w czasie podboju Syberii. Dziś herbata, zwana w Rosji czajem, parzona jest w specjalnych urządzeniach do parzenia – samowarach. Za pośrednictwem Indii herbata trafiła do krajów arabskich.

   Pierwsze wzmianki o herbacie w Europie to przełom XVI i XVII wieku. Do Europy herbatę przywieźli Holendrzy na początku XVII wieku. Do Anglii herbata trafiła w 1658 za sprawą kupca Thomasa Garrawaya.

   Do Polski dotarła w 1664 roku za pośrednictwem Francji. Początkowo była traktowana jako ziele lecznicze i zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero w drugiej połowie XVIII wieku. Ceny herbaty były jednak tak wysokie, że na łyka herbaty można było wpaść jedynie do króla lub któregoś z bogatych magnatów, szlachciców lub kupców polskich.

   Upowszechnienie się herbaty i jej większa dostępność wiąże się z nastaniem epoki wielkich angielskich plantacji herbaty w Indiach.

   Właściwości i działanie herbaty:

   Herbata zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy. W świeżo zebranych liściach może dochodzić nawet do 30% suchej masy. Najwięcej ich jest w herbacie białej i zielonej. W czarnej duża ilość tych związków ulega rozkładowi podczas procesu fermentacji.

   Herbata jest również bogata w witaminy: A, B1, B2, C, E i K.

   Zielona herbata zawiera również L-teaninę o działaniu uspokajającym, zmniejszającym stres i niepokój.

   W 1 litrze czarnej herbaty zawarte jest od 100 – 600 mg kofeiny.

 

 

 

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę

herbata biała chińska "Cesarska perła"

  • Kod produktu: herbata biała "Cesarska perła"
  • Dostępność: 10
  • 25,00PLN

  • Netto: 20,33PLN

Tagi: herbata, biała