• herbata czarna z dodatkami "Earl Grey pomarańczowy"

   Herbata to liście krzewu herbacianego camelia sinensis poddawe różnym procesom produkcyjnym, dzięki którym otrzymujemy herbaty białe, żółte, zielone, czerwone, niebieskie (oolong) i czarne. Podstawowe czynniki wpływające na końcowy produkt: moment, w którym liście herbaty są zrywane (pąki, drobne listki, pierwsze lub dojrzałe liście) oraz sposób obróbki liści (suszenie, fermentowanie itp.).

   Oferowany tutaj produkt to cejlońska herbata czarna BOP1 z dodatkami "Earl Grey pomarańczowy":

   Herbata czarna otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.

   Herbata czarna z dodatkami "Earl Grey pomarańczowy" to wysokiej jakości cejlońska herbata czarna BOP1 wzbogacona smakowo dodatkiem suszonej skórki pomarańczowej.

  Ceny podawane na stronie są cenami za 50g herbaty.

   Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100°C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać 3- 5 min., po tym czasie zaczynają się uwalniać taniny, które neutralizują pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.

   Krótki zarys długiej historii herbaty:

   Ustalenie początków uprawy i parzenia herbaty w Chinach jest dziś niemożliwe. Brak jakichkolwiek starych źódeł. Na pewno można jedynie stwierdzić, że herbatę uprawia się i parzy w Chinach już od ponad 3000 lat. Od wielu wieków uprawa, zbiór, parzenie i picie herbaty wiązało się z rytuałem i ceremonią.

   Pierwszym miejscem, w którym poza Chinami zadomowiła się herbata, była Mongolia. Był to koniec V wieku p. Ch. Później, bo już w wieku IX przyszła kolej na Japonię. Oba te kraje przyjęły herbatę z otwartymi ramionami, a jej przygotowanie i parzenie obudowane zostało lokalnymi zwyczajami. Poza ludami Dalekiego Wschodu, jako pierwsi z herbatą zetknęli się Hindusi i Rosjanie, którzy w XVI wieku zetknęli się z tym napojem w czasie podboju Syberii. Dziś herbata, zwana w Rosji czajem, parzona jest w specjalnych urządzeniach do parzenia – samowarach. Za pośrednictwem Indii herbata trafiła do krajów arabskich.

   Pierwsze wzmianki o herbacie w Europie to przełom XVI i XVII wieku. Do Europy herbatę przywieźli Holendrzy na początku XVII wieku. Do Anglii herbata trafiła w 1658 za sprawą kupca Thomasa Garrawaya.

   Do Polski dotarła w 1664 roku za pośrednictwem Francji. Początkowo była traktowana jako ziele lecznicze i zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero w drugiej połowie XVIII wieku. Ceny herbaty były jednak tak wysokie, że na łyka herbaty można było wpaść jedynie do króla lub któregoś z bogatych magnatów, szlachciców lub kupców polskich.

   Upowszechnienie się herbaty i jej większa dostępność wiąże się z nastaniem epoki wielkich angielskich plantacji herbaty w Indiach.

   Właściwości i działanie herbaty:

   Herbata zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy. W świeżo zebranych liściach może dochodzić nawet do 30% suchej masy. Najwięcej ich jest w herbacie białej i zielonej. W czarnej duża ilość tych związków ulega rozkładowi podczas procesu fermentacji.

   Herbata jest również bogata w witaminy: A, B1, B2, C, E i K.

   Zielona herbata zawiera również L-teaninę o działaniu uspokajającym, zmniejszającym stres i niepokój.

   W 1 litrze czarnej herbaty zawarte jest od 100 – 600 mg kofeiny.

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę

herbata czarna z dodatkami "Earl Grey pomarańczowy"

  • Kod produktu: herbata czarna z dodatkami "Earl Grey pomarańczowy"
  • Dostępność: 10
  • 8,00PLN

  • Netto: 6,50PLN

Tagi: herbata, czarna, z dodatkami