• herbata czarna "Five o'clock"

   Herbata to liście krzewu herbacianego camelia sinensis poddawe różnym procesom produkcyjnym, dzięki którym otrzymujemy herbaty białe, żółte, zielone, czerwone, niebieskie (oolong) i czarne. Podstawowe czynniki wpływające na końcowy produkt: moment, w którym liście herbaty są zrywane (pąki, drobne listki, pierwsze lub dojrzałe liście) oraz sposób obróbki liści (suszenie, fermentowanie itp.).

   Oferowany tutaj produkt to herbata czarna "Five o'clock":

   Herbata czarna otrzymywana jest w wyniku czterech procesów – więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia.

   Podobnie jak w przypadku herbaty "English breakfest", herbata "Five o'clock" to kompozycja herbaty czarnej produkowanej na Cejlonie i herbaty czarnej produkowanej w Indiach, w prowincji Assam. Proporcje herbat są jednak trochę inne i wynikiem jest herbata delikatna, aromatyczna o pięknym, ciemnym kolorze. W Anglii traktowana jest jako idealna herbata na popołudnie, stąd też nazwa herbaty. Herbata ta jest w Anglii często spożywana z mlekiem lub śmietanką.

  Ceny podawane na stronie są cenami za 50g herbaty.

   Czarną herbatę powinno się zalewać wrzącą wodą (100°C). Najczęstszym błędem popełnianym podczas przyrządzania czarnej herbaty jest użycie wody o zbyt niskiej temperaturze. Herbatę powinno się zaparzać 3 - 5 min., po tym czasie zaczynają się uwalniać taniny, które neutralizują pobudzające działanie teofiliny i kofeiny, dodatkowo herbata staje się gorzka.

   Krótki zarys długiej historii herbaty:

   Ustalenie początków uprawy i parzenia herbaty w Chinach jest dziś niemożliwe. Brak jakichkolwiek starych źódeł. Na pewno można jedynie stwierdzić, że herbatę uprawia się i parzy w Chinach już od ponad 3000 lat. Od wielu wieków uprawa, zbiór, parzenie i picie herbaty wiązało się z rytuałem i ceremonią.

   Pierwszym miejscem, w którym poza Chinami zadomowiła się herbata, była Mongolia. Był to koniec V wieku p. Ch. Później, bo już w wieku IX przyszła kolej na Japonię. Oba te kraje przyjęły herbatę z otwartymi ramionami, a jej przygotowanie i parzenie obudowane zostało lokalnymi zwyczajami. Poza ludami Dalekiego Wschodu, jako pierwsi z herbatą zetknęli się Hindusi i Rosjanie, którzy w XVI wieku zetknęli się z tym napojem w czasie podboju Syberii. Dziś herbata, zwana w Rosji czajem, parzona jest w specjalnych urządzeniach do parzenia – samowarach. Za pośrednictwem Indii herbata trafiła do krajów arabskich.

   Pierwsze wzmianki o herbacie w Europie to przełom XVI i XVII wieku. Do Europy herbatę przywieźli Holendrzy na początku XVII wieku. Do Anglii herbata trafiła w 1658 za sprawą kupca Thomasa Garrawaya.

   Do Polski dotarła w 1664 roku za pośrednictwem Francji. Początkowo była traktowana jako ziele lecznicze i zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero w drugiej połowie XVIII wieku. Ceny herbaty były jednak tak wysokie, że na łyka herbaty można było wpaść jedynie do króla lub któregoś z bogatych magnatów, szlachciców lub kupców polskich.

   Upowszechnienie się herbaty i jej większa dostępność wiąże się z nastaniem epoki wielkich angielskich plantacji herbaty w Indiach.

   Właściwości i działanie herbaty:

   Herbata zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy. W świeżo zebranych liściach może dochodzić nawet do 30% suchej masy. Najwięcej ich jest w herbacie białej i zielonej. W czarnej duża ilość tych związków ulega rozkładowi podczas procesu fermentacji.

   Herbata jest również bogata w witaminy: A, B1, B2, C, E i K.

   Zielona herbata zawiera również L-teaninę o działaniu uspokajającym, zmniejszającym stres i niepokój.

   W 1 litrze czarnej herbaty zawarte jest od 100 – 600 mg kofeiny.

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę

herbata czarna "Five o'clock"

  • Kod produktu: herbata czarna "Five o'clock"
  • Dostępność: 10
  • 12,00PLN

  • Netto: 9,76PLN

Tagi: herbata, czarna