• herbata zielona japońska "Gyokuro"

   Herbata to liście krzewu herbacianego camelia sinensis poddawe różnym procesom produkcyjnym, dzięki którym otrzymujemy herbaty białe, żółte, zielone, czerwone, niebieskie (oolong) i czarne. Podstawowe czynniki wpływające na końcowy produkt: moment, w którym liście herbaty są zrywane (pąki, drobne listki, pierwsze lub dojrzałe liście) oraz sposób obróbki liści (suszenie, fermentowanie itp.).

   Oferowany tutaj produkt to herbata zielona chińska "Chun Mee":

   Herbata zielona powstaje z liści niepoddanych fermentacji. Natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu herbata zachowuje więcej cennych składników od herbaty czarnej czy oolonga. Jest też delikatniejsza w smaku od herbat czarnych.

   Herbata zielona japońska "Gyokuro" to najwyższej jakości herbata zielona uprawiana metodą „zacieniania”. Metoda ta polega na zasłanianiu krzewów herbaty bambusowymi i trzcinowymi matami w momencie, gdy na gałązkach herbacianych pojawiają się pierwsze zawiązki liści. Herbaty kabusecha są zasłaniane na około tydzień, a herbaty typu gyokuro na około trzy tygodnie. Zacienianie chroni listki przed działaniem słońca niszczącym garbniki. Napar z herbaty zielonej „Gyokuro” ma charakterystyczną barwę głębokiej zieleni.

   Ceny podawane na stronie są cenami za 50g herbaty.

   Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do 3 min., aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet 2 - 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.

   Krótki zarys długiej historii herbaty:

   Ustalenie początków uprawy i parzenia herbaty w Chinach jest dziś niemożliwe. Brak jakichkolwiek starych źódeł. Na pewno można jedynie stwierdzić, że herbatę uprawia się i parzy w Chinach już od ponad 3000 lat. Od wielu wieków uprawa, zbiór, parzenie i picie herbaty wiązało się z rytuałem i ceremonią.

   Pierwszym miejscem, w którym poza Chinami zadomowiła się herbata, była Mongolia. Był to koniec V wieku p. Ch. Później, bo już w wieku IX przyszła kolej na Japonię. Oba te kraje przyjęły herbatę z otwartymi ramionami, a jej przygotowanie i parzenie obudowane zostało lokalnymi zwyczajami. Poza ludami Dalekiego Wschodu, jako pierwsi z herbatą zetknęli się Hindusi i Rosjanie, którzy w XVI wieku zetknęli się z tym napojem w czasie podboju Syberii. Dziś herbata, zwana w Rosji czajem, parzona jest w specjalnych urządzeniach do parzenia – samowarach. Za pośrednictwem Indii herbata trafiła do krajów arabskich.

   Pierwsze wzmianki o herbacie w Europie to przełom XVI i XVII wieku. Do Europy herbatę przywieźli Holendrzy na początku XVII wieku. Do Anglii herbata trafiła w 1658 za sprawą kupca Thomasa Garrawaya.

   Do Polski dotarła w 1664 roku za pośrednictwem Francji. Początkowo była traktowana jako ziele lecznicze i zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero w drugiej połowie XVIII wieku. Ceny herbaty były jednak tak wysokie, że na łyka herbaty można było wpaść jedynie do króla lub któregoś z bogatych magnatów, szlachciców lub kupców polskich.

   Upowszechnienie się herbaty i jej większa dostępność wiąże się z nastaniem epoki wielkich angielskich plantacji herbaty w Indiach.

   Właściwości i działanie herbaty:

   Herbata zawiera znaczne ilości przeciwutleniaczy. W świeżo zebranych liściach może dochodzić nawet do 30% suchej masy. Najwięcej ich jest w herbacie białej i zielonej. W czarnej duża ilość tych związków ulega rozkładowi podczas procesu fermentacji.

   Herbata jest również bogata w witaminy: A, B1, B2, C, E i K.

   Zielona herbata zawiera również L-teaninę o działaniu uspokajającym, zmniejszającym stres i niepokój.

   W 1 litrze czarnej herbaty zawarte jest od 100 – 600 mg kofeiny.

 

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę

herbata zielona japońska "Gyokuro"

  • Kod produktu: herbata zielona japońska "Gyokuro"
  • Dostępność: 5
  • 24,00PLN

  • Netto: 19,51PLN

Tagi: herbata, zielona