• herbaty kwitnące z dodatkami "Blooming Ten"

   Herbata to liście krzewu herbacianego camelia sinensis poddawe różnym procesom produkcyjnym, dzięki którym otrzymujemy herbaty białe, żółte, zielone, czerwone, niebieskie (oolong) i czarne. Podstawowe czynniki wpływające na końcowy produkt: moment, w którym liście herbaty są zrywane (pąki, drobne listki, pierwsze lub dojrzałe liście) oraz sposób obróbki liści (suszenie, fermentowanie itp.).

   Oferowany tutaj produkt to herbata zielona z dodatkami "Blooming ten":

   Herbata zielona powstaje z liści niepoddanych fermentacji. Natychmiast po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. Dzięki temu herbata zachowuje więcej cennych składników od herbaty czarnej czy oolonga. Jest też delikatniejsza w smaku od herbat czarnych.

   Herbaty kwitnące " Blooming Ten" to zestaw 10 doskonałych herbat zielony z dodatkami, zwiniętych w tak delikatny i misterny sposób, że po wrzuceniu do wody herbaty te zachowują się jak kwitnący kwiat, rozpościerający na wodzie swoje piękne płatki. Każda kulka herbaty jest zapakowana osobno, hermetycznie,  a całość sprzedawana jest w ozdobnym kartoniku.

Zestaw zawiera herbatę z dodatkiem:

  1. Sweet Heart (jaśmin, amarantus, aksamitka)
  2. Goldness Lotus (amarantus, aksamitka, osmantus)
  3. Ruddy Lassie (jaśmin, amarantus)
  4. Eastern Fair (jaśmin, aksamitka)
  5. Jasmine Fairy (jasmin, amarantus, aksamitka)
  6. Moon in Water( jaśmin, amarantus)
  7. Carnation Bind (goździk)
  8. Autumn Lover (jaśmin, amarantus, aksamitka)
  9. Eight Immortals in the Legend (jaśmin, amarantus)
  10. Flower Pearl (aksamitka, amarantus)

   Herbatę zieloną należy zalewać wodą o temperaturze od 60°C do 80°C w zależności od rodzaju herbaty. Parzyć należy do 3 min., aby herbata nie nabrała gorzkiego posmaku. Te same liście można parzyć nawet 2 - 3 razy, a najwartościowszym naparem jest zazwyczaj drugi. Pierwszy często jest wylewany.

   Krótki zarys długiej historii herbaty:

   Ustalenie początków uprawy i parzenia herbaty w Chinach jest dziś niemożliwe. Brak jakichkolwiek starych źódeł. Na pewno można jedynie stwierdzić, że herbatę uprawia się i parzy w Chinach już od ponad 3000 lat. Od wielu wieków uprawa, zbiór, parzenie i picie herbaty wiązało się z rytuałem i ceremonią.

   Pierwszym miejscem, w którym poza Chinami zadomowiła się herbata, była Mongolia. Był to koniec V wieku p. Ch. Później, bo już w wieku IX przyszła kolej na Japonię. Oba te kraje przyjęły herbatę z otwartymi ramionami, a jej przygotowanie i parzenie obudowane zostało lokalnymi zwyczajami. Poza ludami Dalekiego Wschodu, jako pierwsi z herbatą zetknęli się Hindusi i Rosjanie, którzy w XVI wieku zetknęli się z tym napojem w czasie podboju Syberii. Dziś herbata, zwana w Rosji czajem, parzona jest w specjalnych urządzeniach do parzenia – samowarach. Za pośrednictwem Indii herbata trafiła do krajów arabskich.

   Pierwsze wzmianki o herbacie w Europie to przełom XVI i XVII wieku. Do Europy herbatę przywieźli Holendrzy na początku XVII wieku. Do Anglii herbata trafiła w 1658 za sprawą kupca Thomasa Garrawaya.

   Do Polski dotarła w 1664 roku za pośrednictwem Francji. Początkowo była traktowana jako ziele lecznicze i zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się dopiero w drugiej połowie XVIII wieku. Ceny herbaty były jednak tak wysokie, że na łyka herbaty można było wpaść jedynie do króla lub któregoś z bogatych magnatów, szlachciców lub kupców polskich.

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę

herbaty kwitnące z dodatkami "Blooming Ten"

  • Kod produktu: herbaty kwitnące z dodatkami "Blooming ten"
  • Dostępność: Wyprzedany
  • 63,00PLN

  • Netto: 51,22PLN

Tagi: herbata, biała, zielona, kwitnąca, z dodatkami