Pierwsze drzewka kawowca zostały zasadzone w Gwatemali przez jezuitów. Była to druga połowa XVIII wieku. Jednak uprawa kawy na duża skalę to dopiero wiek XIX. Kawa uprawiana jest zarówno na olbrzymich plantacjach tzw. haciendach jak i na małych farmach tzw. fincach. Cechą charakterystyczną dla wszystkich plantacji kawy w Gwatemali jest to, że drzewka kawowca zawsze rosną w cieniu większych drzew, osłaniających je przed słońcem lub wiatrem. W Gwatemali panują bardzo zróżnicowane warunki naturalne i tak kawy rosnące na mniejszych wysokościach n.p.m. muszą być osłaniane od słońca wysokimi drzewami, a te rosnące wysoko muszą być chronione od silnych i chłodnych wiatrów. W Gwatemali wyróżnia się kilka rejonów, z których każdy produkuje kawę różniącą się dość mocno od innych. Niezależnie jednak, z którego zakątka Gwatemali kawa pochodzi, to na pewno jest to kawa wysokiej jakości. Roczna produkcja kawy w Gwatemali to ok. 3.700.000 worków.

   Oferowany tutaj produkt to kawa Teanzul Gwatemala - świeżo palona, średnio mielona:

   Kawa średnio mielona przeznaczona jest dla tych miłośników czarnego naparu, którzy preferują parzenie kawy w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym, zaparzaczu (prasie francuskiej) oraz w ekspresie przelewowym czy dripperze.

   Kawa z Gwatemali to kawa o czystym, pełnym i mocnym aromacie. Smak czysty z łagodną kwaskowatością. Jest to kawa ze średnią zawartością kofeiny. Kawa z Gwatemali pochodzi z plantacji na wys. 1500-1800 m.n.p.m.

   Ceny podawane na stronie są cenami za 100g kawy.

   Cechy charakterystyczne kawy Teanzul Gwatemala:

  • Aromat kawy: pełny, czysty i mocny.
  • Smak kawy: czysty z łagodną kwaskowatością.
  • Wysokość upraw: kawa rośnie na plantacjach znajdujących się na wysokościach od 1.500 do 1.800 m.n.p.m.
  • Zawartość kofeiny: 140 mg / filiżankę kawy.
  • Ziarno kawy: średnie do dużego.
  • Polecane sposoby przyrządzania kawy: tygielek, ekspres przelewowy, kawiarka.

 

  Więcej o historii kawy, uprawach i obróbce:

   Trudno dziś sobie wyobrazić świat bez kawy. Jej długa historia podboju świata rozpoczęła się w etiopskiej prowincji Kaffa. Dziś nie da się jednoznacznie określić, kiedy zaczęto pić kawę. Początkowo szukano prawdopodobnie jej działań leczniczych, ale pierwsze plantacje na terenach dzisiejszej Etiopii i Somalii powstały już w VI w. p.Ch. Początkowo pito po prostu wywar z zielonych ziaren kawy długo moczownych w wodzie. Od XIV wieku Arabowie zaczęli kawę upalać, mielić i parzyć.

   Kawa przetarła swój szlak do Europy dzięki Wenecjanom na początku XVII wieku, gdzie otwarto pierwszą kawiarnię na naszym kontynencie. I to pomimo, że Arabowie utrzymali w ścisłej tajemnicy metody uprawy, palenia i parzenia kawy. Legendarną już postacią w polskiej historii kawy jest Jerzy Franciszek Kulczycki, który po victorii wiedeńskiej, za zasługi w bitwie, poprosił w nagrodę o 300 worków kawy znalezionych w tureckim obozie. Dzięki tej zdobyczy Kulczycki otworzył pierwszą w Wiedniu kawiarnię. Natomiast pierwsza kawiarnia w Polsce powstała w Warszawie, w 1724 roku. Kawiarnia ta jednak dość szybko splajtowała, bo smak kawy nie przekonał jeszcze Polaków.

   Do rodzaju Coffea należy kilkadziesiąt gatunków kawowca. Jednak znaczenie przemysłowe mają tylko kawa arabika i robusta. Przy czym to arabika stanowi ok. 70-80% światowej produkcji kawy. Przeciętny konsument nie odróżni pewnie ziaren kawy robusty i arabiki jednak gatunki te różnią się wieloma cechami. Przeciętnie robusta zawiera prawie dwukrotnie więcej kofeiny niż arabica. Co jest mocno wyczuwalne w smaku: arabika jest łagodna, a robusta ostrzejsza i bardziej kwaskowata.

   Drzewka kawowca owocują przez cały rok. Owoce kawy pojawiają się po 4-6 latach od zasadzenia. Krzewy kawowca uprawia się w pasie otaczającym kulę ziemską między zwrotnikami. Ziarna kawy przypominają wiśnię rosnącą w gronach.

   Metody zbioru są różne. Tradycyjna polega na zbieraniu spod krzewów suchych owoców. Jednak najczęściej zbiera się kawę ręcznie lub maszynowo. Ręczny zbiór kawy daje gwarancję jakości, ale jest jednocześnie sporo droższy, bo jedna osoba jest w stanie zebrać 50 – 100 kg owoców kawowca dziennie, z czego można uzyskać 10 – 20 kg ziarna kawy.

   Kawę pozbawia się łupinek dwiema metodami: (1) na sucho – ziarna kawy rozkładane są na matach, na słońcu, często przewracane, aby nie zaczęły fermentować, następnie pozbawiane łupinek maszynowo lub (2) na mokro - kawa oczyszczana na mokro uważana jest za kawę lepszego gatunku, co oznacza również wyższą cenę. Po oczyszczeniu ziarna są przez okres 1-3 tygodni suszone: (1) naturalnie - ziarna schną na matach lub (2) w specjalnych suszarniach. Jest to bardzo ważny etap produkcji. Zbyt suche ziarna kawy będą pękać, natomiast zbyt wilgotne spowodują gnicie. Ziarna kalibruje się oraz sortuje według ciężkości. Uważa się, że im większe ziarno, tym lepsza kawa.

   Kawa nadaje się do mielenia i parzenia dzięki procesowi palenia w specjalnych piecach przy temperaturze ok. 220 – 240 stopni. Ten proces produkcyjny pozwala uwolnić aromatyczne olejki kawowe, które po zaparzeniu kawy gwarantują nam doznania smakowe i zapachowe.

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę

Kawa arabika Teanzul Gwatemala świeżo palona - średnio mielona

  • Kod produktu: Kawa arabika Teanzul Gwatemala średnio mielona
  • Dostępność: 10
  • 16,00PLN

  • Netto: 13,01PLN

Tagi: kawa, arabika, Gwatemala, teanzul