Kawa trafiła na Kubę dzięki francuskim plantatorom, którzy przenieśli się na tę wyspę z Haiti w drugiej połowie XVIII wieku. Produkcja kawy rozwijała się bardzo dobrze aż do czasów komunistycznego przewrotu, kiedy to kawę zacżęła wypierać trzcina cukrowa. Dziś Kuba nie jest wielkim producentem kawy i nie liczy się w światowych statystykach. Jej roczna produkcja to zaledwie ok. 250.000 worków kawy. Jednak dojrzewająca pod kubańskim słońcem kawa zaskakuje swoim doskonałym smakiem. Jest to kawa naprawdę wspaniała, zrównoważona, doskonale oddająca klimat wyspy. Jej gorsze gatunki rosną na nadmorskich niżinach i te pozostają na Kubie, jako kawa dla tubylców. Te najlepsze, eksportowane kawy, dojrzewają na zboczach gór Sierra Maestra z ich najwyższym szczytem Torquino (2004 m.n.p.m.). Kawa na Kubie rośnie i dojrzewa głównie na małych plantacjach i jest zbierana ręcznie. Duża część kubańskiej produkcji kawy przechwytuje rynek japoński.

   Oferowany tutaj produkt to kawa Kuba Superior - świeżo palona, drobno mielona:

   Kawa drobno mielona przeznaczona jest dla tych miłośników czarnego naparu, którzy preferują tradycyjne sposoby parzenia kawy, a więc w tygielku (po arabsku, po turecku) oraz zalewanie wrzątkiem.

   Kawa kubańska to kawa o bujnym i dymnym aromacie. Smak kawy czysty, z niewielką kwaskowatością doskonale oddaje klimat wyspy. Jest to kawa ze średnią zawartością kofeiny. Kubańska kawa uprawiana jest na nisko położonych plantacjach - na wysokości 500 - 800 m.n.p.m.

   Ceny podawane na stronie są cenami za 100g kawy.

   Cechy charakterystyczne kawy Kuba Superior:

  • Aromat kawy: bujny, dymny
  • Smak kawy: czysty z niską kwasowością
  • Wysokość upraw: kawa rośnie na plantacjach znajdujących się na wysokościach od 500 - 800 m.n.p.m.
  • Zawartość kofeiny: 140 mg / filiżankę kawy
  • Ziarno kawy: duże
  • Polecane sposoby przyrządzania kawy: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

 

   Więcej o historii kawy, uprawach i obróbce:

   Trudno dziś sobie wyobrazić świat bez kawy. Jej długa historia podboju świata rozpoczęła się w etiopskiej prowincji Kaffa. Dziś nie da się jednoznacznie określić, kiedy zaczęto pić kawę. Początkowo szukano prawdopodobnie jej działań leczniczych, ale pierwsze plantacje na terenach dzisiejszej Etiopii i Somalii powstały już w VI w. p.Ch. Początkowo pito po prostu wywar z zielonych ziaren kawy długo moczownych w wodzie. Od XIV wieku Arabowie zaczęli kawę upalać, mielić i parzyć.

   Kawa przetarła swój szlak do Europy dzięki Wenecjanom na początku XVII wieku, gdzie otwarto pierwszą kawiarnię na naszym kontynencie. I to pomimo, że Arabowie utrzymali w ścisłej tajemnicy metody uprawy, palenia i parzenia kawy. Legendarną już postacią w polskiej historii kawy jest Jerzy Franciszek Kulczycki, który po victorii wiedeńskiej, za zasługi w bitwie, poprosił w nagrodę o 300 worków kawy znalezionych w tureckim obozie. Dzięki tej zdobyczy Kulczycki otworzył pierwszą w Wiedniu kawiarnię. Natomiast pierwsza kawiarnia w Polsce powstała w Warszawie, w 1724 roku. Kawiarnia ta jednak dość szybko splajtowała, bo smak kawy nie przekonał jeszcze Polaków.

   Do rodzaju Coffea należy kilkadziesiąt gatunków kawowca. Jednak znaczenie przemysłowe mają tylko kawa arabika i robusta. Przy czym to arabika stanowi ok. 70-80% światowej produkcji kawy. Przeciętny konsument nie odróżni pewnie ziaren kawy robusty i arabiki jednak gatunki te różnią się wieloma cechami. Przeciętnie robusta zawiera prawie dwukrotnie więcej kofeiny niż arabica. Co jest mocno wyczuwalne w smaku: arabika jest łagodna, a robusta ostrzejsza i bardziej kwaskowata.

   Drzewka kawowca owocują przez cały rok. Owoce kawy pojawiają się po 4-6 latach od zasadzenia. Krzewy kawowca uprawia się w pasie otaczającym kulę ziemską między zwrotnikami. Ziarna kawy przypominają wiśnię rosnącą w gronach.

   Metody zbioru są różne. Tradycyjna polega na zbieraniu spod krzewów suchych owoców. Jednak najczęściej zbiera się kawę ręcznie lub maszynowo. Ręczny zbiór kawy daje gwarancję jakości, ale jest jednocześnie sporo droższy, bo jedna osoba jest w stanie zebrać 50 – 100 kg owoców kawowca dziennie, z czego można uzyskać 10 – 20 kg ziarna kawy.

   Kawę pozbawia się łupinek dwiema metodami: (1) na sucho – ziarna kawy rozkładane są na matach, na słońcu, często przewracane, aby nie zaczęły fermentować, następnie pozbawiane łupinek maszynowo lub (2) na mokro - kawa oczyszczana na mokro uważana jest za kawę lepszego gatunku, co oznacza również wyższą cenę. Po oczyszczeniu ziarna są przez okres 1-3 tygodni suszone: (1) naturalnie - ziarna schną na matach lub (2) w specjalnych suszarniach. Jest to bardzo ważny etap produkcji. Zbyt suche ziarna kawy będą pękać, natomiast zbyt wilgotne spowodują gnicie. Ziarna kalibruje się oraz sortuje według ciężkości. Uważa się, że im większe ziarno, tym lepsza kawa.

   Kawa nadaje się do mielenia i parzenia dzięki procesowi palenia w specjalnych piecach przy temperaturze ok. 220 – 240 stopni. Ten proces produkcyjny pozwala uwolnić aromatyczne olejki kawowe, które po zaparzeniu kawy gwarantują nam doznania smakowe i zapachowe.

 

Cechy kawy Superior z Kuby:

Aromat: bujny, dymny

Smak: czysty z niską kwasowością

Wysokość upraw: kawa rośnie na plantacjach znajdujących się na wysokościach od 200 do 500 m.n.p.m.

Zawartość kofeiny: 140 mg / filiżankę

Ziarno: duże

Polecane sposoby przyrządzania: ekspres ciśnieniowy, kawiarka.

Ceny podawane na stronie są cenami za 100g.

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę

Kawa arabika Superior Kuba świeżo palona - drobno mielona

  • Kod produktu: Kawa arabicka Superior Kuba drobno mielona
  • Dostępność: 10
  • 15,00PLN

  • Netto: 12,20PLN

Tagi: kawa, arabika, Kuba, superior