Kawa ma w Indiach ponad 400-letnią historię, ale na poważnie angielscy producenci kawy zaczęli wykorzystywać sprzyjający klimat południowej części subkontynetu indyjskiego do produkcji kawy w drugiej połowie XIX wieku. Tutaj znaleźli doskonałe warunki do jej uprawy, a więc tropikalny klimat, duże wysokości, słoneczne stoki, dużo ilość średniorocznych opadów i bogate gleby. Od tamtej pory Indie stały się liczącym graczem na tym rynku. Skupem i przygotowaniem kawy na eksport zajmuje się Indyjska Rada Kawy. Ten zbiurokratyzowany system stanowi przeszkodę dla rozwoju producentów z mniejszych regionów, ale mimo to Indie produkują rocznie ok. 4.600.000 worków kawy.

   Oferowany tutaj produkt to kawa Indie Monsooned Malabar - świeżo palona, średnio mielona:

   Kawa średnio mielona przeznaczona jest dla tych miłośników czarnego naparu, którzy preferują parzenie kawy w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym, zaparzaczu (prasie francuskiej) oraz w ekspresie przelewowym czy dripperze.

   Wysokiej jakości kawa indyjska Monsooned Malabar to kawa o łagodnym, lekko czekoladowym aromacie. Monsooned Malabar pochodzi wyłącznie z południa Indii i należy do typowych kaw przygotowywanych metodą suchą. W smaku delikatna, bez charakterystycznej dla kaw afrykańskich kwaskowatowści. Kiedyś przewożona drewnianymi statkami z Indii, w czasie wielomiesięcznej podróży nabierała niepowtarzalnego aromatu. Dziś efekt ten otrzymuje się przez długotrwałe suszenie oceanicznym wiatrem. Smak tej kawy jest łagodny, ale zawartość kofeiny w kawie Malabar jest bardzo wysoka. Kawa ta ma więc działanie mocno pobudzające.

   Ceny podawane na stronie są cenami za 100g kawy.

   Cechy charakterystyczne kawy Indie Monsooned Malabar:

  • Aromat kawy Indie Monsooned Malabar: łagodny, lekko czekoladowy
  • Smak kawy Indie Monsooned Malabar: delikatny bez kwasowości
  • Wysokość upraw: kawa Indie Monsooned Malabar rośnie na plantacjach znajdujących się na wysokościach od 800 do 1.600 m.n.p.m.
  • Zawartość kofeiny kawy Indie Monsooned Malabar: 190 mg / filiżankę
  • Ziarno kawy Indie Monsooned Malabar: duże
  • Polecane sposoby przyrządzania kawy Indie Monsooned Malabar: tygielek.

 

   Więcej o historii kawy, uprawach i obróbce:

   Trudno dziś sobie wyobrazić świat bez kawy. Jej długa historia podboju świata rozpoczęła się w etiopskiej prowincji Kaffa. Dziś nie da się jednoznacznie określić, kiedy zaczęto pić kawę. Początkowo szukano prawdopodobnie jej działań leczniczych, ale pierwsze plantacje na terenach dzisiejszej Etiopii i Somalii powstały już w VI w. p.Ch. Początkowo pito po prostu wywar z zielonych ziaren kawy długo moczownych w wodzie. Od XIV wieku Arabowie zaczęli kawę upalać, mielić i parzyć.

   Kawa przetarła swój szlak do Europy dzięki Wenecjanom na początku XVII wieku, gdzie otwarto pierwszą kawiarnię na naszym kontynencie. I to pomimo, że Arabowie utrzymali w ścisłej tajemnicy metody uprawy, palenia i parzenia kawy. Legendarną już postacią w polskiej historii kawy jest Jerzy Franciszek Kulczycki, który po victorii wiedeńskiej, za zasługi w bitwie, poprosił w nagrodę o 300 worków kawy znalezionych w tureckim obozie. Dzięki tej zdobyczy Kulczycki otworzył pierwszą w Wiedniu kawiarnię. Natomiast pierwsza kawiarnia w Polsce powstała w Warszawie, w 1724 roku. Kawiarnia ta jednak dość szybko splajtowała, bo smak kawy nie przekonał jeszcze Polaków.

   Do rodzaju Coffea należy kilkadziesiąt gatunków kawowca. Jednak znaczenie przemysłowe mają tylko kawa arabika i robusta. Przy czym to arabika stanowi ok. 70-80% światowej produkcji kawy. Przeciętny konsument nie odróżni pewnie ziaren kawy robusty i arabiki jednak gatunki te różnią się wieloma cechami. Przeciętnie robusta zawiera prawie dwukrotnie więcej kofeiny niż arabica. Co jest mocno wyczuwalne w smaku: arabika jest łagodna, a robusta ostrzejsza i bardziej kwaskowata.

   Drzewka kawowca owocują przez cały rok. Owoce kawy pojawiają się po 4-6 latach od zasadzenia. Krzewy kawowca uprawia się w pasie otaczającym kulę ziemską między zwrotnikami. Ziarna kawy przypominają wiśnię rosnącą w gronach.

   Metody zbioru są różne. Tradycyjna polega na zbieraniu spod krzewów suchych owoców. Jednak najczęściej zbiera się kawę ręcznie lub maszynowo. Ręczny zbiór kawy daje gwarancję jakości, ale jest jednocześnie sporo droższy, bo jedna osoba jest w stanie zebrać 50 – 100 kg owoców kawowca dziennie, z czego można uzyskać 10 – 20 kg ziarna kawy.

   Kawę pozbawia się łupinek dwiema metodami: (1) na sucho – ziarna kawy rozkładane są na matach, na słońcu, często przewracane, aby nie zaczęły fermentować, następnie pozbawiane łupinek maszynowo lub (2) na mokro - kawa oczyszczana na mokro uważana jest za kawę lepszego gatunku, co oznacza również wyższą cenę. Po oczyszczeniu ziarna są przez okres 1-3 tygodni suszone: (1) naturalnie - ziarna schną na matach lub (2) w specjalnych suszarniach. Jest to bardzo ważny etap produkcji. Zbyt suche ziarna kawy będą pękać, natomiast zbyt wilgotne spowodują gnicie. Ziarna kalibruje się oraz sortuje według ciężkości. Uważa się, że im większe ziarno, tym lepsza kawa.

   Kawa nadaje się do mielenia i parzenia dzięki procesowi palenia w specjalnych piecach przy temperaturze ok. 220 – 240 stopni. Ten proces produkcyjny pozwala uwolnić aromatyczne olejki kawowe, które po zaparzeniu kawy gwarantują nam doznania smakowe i zapachowe.

 

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę

Kawa arabika Monsooned Malabar Indie świeżo palona - średnio mielona

  • Kod produktu: Kawa arabika Monsooned Malabar Indie średnio mielona
  • Dostępność: 5
  • 12,00PLN

  • Netto: 9,76PLN

Tagi: kawa, arabika, Indie, monsooned, malabar