• Kawa mieszanka firmowa Caffe Giorno świeżo palona - średnio mielona

   Oferowany tutaj produkt to kawa - mieszanka firmowa Caffe Giorno - świeżo palona, średnio mielona:

   Kawa średnio mielona przeznaczona jest dla tych miłośników czarnego naparu, którzy preferują parzenie kawy w kawiarce, ekspresie ciśnieniowym, zaparzaczu (prasie francuskiej) oraz w ekspresie przelewowym czy dripperze.

   Nasza kawa firmowa Caffe Giorno to kawa tworzona na bazie czterech arabik: z Gwatemali, Brazylii, Kolumbii i Indii. Aby kawie dodać odrobinę mocy i wyrazistości, 5% mieszanki stanowi kawa robusta. W smaku kawy Caffe Giorno wyczuwalna jest nuta karmelu i czekolady. Smak kawy można określić jako lekko owocowy. Kawa ze średnią zawartością kofeiny. Po upaleniu ziarna kawy chłodzone są powietrzem, dzięki czemu nasza kawa jest łagodna dla żołądka. Jest to kawa doskonała na każdą porę dnia.

   Ceny podawane na stronie są cenami za 100g kawy.

   Cechy charakterystyczne kawy - mieszanka firmowa Caffe Giorno:

  • Aromat kawy: pełny, czysty i mocny.
  • Smak kawy: owocowy z łagodną kwaskowatością, z nutką karmelu i czekolady.
  • Zawartość kofeiny: 140 mg / filiżankę kawy.
  • Ziarno kawy: średnie do dużego.
  • Skład kawy - mieszanka firmowa Caffe Giorno: arabika Gwatemala, Brazylia, Kolumbia, Indie + 5% robusty

   Kawa z Gwatemali to kawa o czystym, pełnym i mocnym aromacie. Smak czysty z łagodną kwaskowatością. Jest to kawa ze średnią zawartością kofeiny.

   Kawa Santos to kawa wysokiej jakości, którą cechuje owocowy i lekko kwaskowaty smak. Kawa brazylijska Santos to kawa o łagodnym, czystym i dość bogatym aromacie. Jej smak jest wyrazisty i czysty. Kawę Santos charakteryzuje zharmonizowany smak i niska kwaskowatość. Jest to kawa z małą zawartością kofeiny.

   Kawa Excelso swoją popularność zawdzięcza  pełnemu, bogatemu i czystemu aromatowi, a  także niskiej kwaskowatości. Kawa Excelso to kawa z nutą orzechowo - migdałową. Jest to kawa zrównoważona w smaku, dość mocna, bogata w kofeinę.

   Wysokiej jakości kawa indyjska Monsooned Malabar to kawa o łagodnym, lekko czekoladowym aromacie. Smak tej kawy jest łagodny, ale zawartość kofeiny w kawie Malabar jest bardzo wysoka. Kawa ta ma więc działanie mocno pobudzające.

 

   Więcej o historii kawy, uprawach i obróbce:

   Trudno dziś sobie wyobrazić świat bez kawy. Jej długa historia podboju świata rozpoczęła się w etiopskiej prowincji Kaffa. Dziś nie da się jednoznacznie określić, kiedy zaczęto pić kawę. Początkowo szukano prawdopodobnie jej działań leczniczych, ale pierwsze plantacje na terenach dzisiejszej Etiopii i Somalii powstały już w VI w. p.Ch. Początkowo pito po prostu wywar z zielonych ziaren kawy długo moczownych w wodzie. Od XIV wieku Arabowie zaczęli kawę upalać, mielić i parzyć.

   Kawa przetarła swój szlak do Europy dzięki Wenecjanom na początku XVII wieku, gdzie otwarto pierwszą kawiarnię na naszym kontynencie. I to pomimo, że Arabowie utrzymali w ścisłej tajemnicy metody uprawy, palenia i parzenia kawy. Legendarną już postacią w polskiej historii kawy jest Jerzy Franciszek Kulczycki, który po victorii wiedeńskiej, za zasługi w bitwie, poprosił w nagrodę o 300 worków kawy znalezionych w tureckim obozie. Dzięki tej zdobyczy Kulczycki otworzył pierwszą w Wiedniu kawiarnię. Natomiast pierwsza kawiarnia w Polsce powstała w Warszawie, w 1724 roku. Kawiarnia ta jednak dość szybko splajtowała, bo smak kawy nie przekonał jeszcze Polaków.

   Do rodzaju Coffea należy kilkadziesiąt gatunków kawowca. Jednak znaczenie przemysłowe mają tylko kawa arabika i robusta. Przy czym to arabika stanowi ok. 70-80% światowej produkcji kawy. Przeciętny konsument nie odróżni pewnie ziaren kawy robusty i arabiki jednak gatunki te różnią się wieloma cechami. Przeciętnie robusta zawiera prawie dwukrotnie więcej kofeiny niż arabica. Co jest mocno wyczuwalne w smaku: arabika jest łagodna, a robusta ostrzejsza i bardziej kwaskowata.

   Drzewka kawowca owocują przez cały rok. Owoce kawy pojawiają się po 4-6 latach od zasadzenia. Krzewy kawowca uprawia się w pasie otaczającym kulę ziemską między zwrotnikami. Ziarna kawy przypominają wiśnię rosnącą w gronach.

   Metody zbioru są różne. Tradycyjna polega na zbieraniu spod krzewów suchych owoców. Jednak najczęściej zbiera się kawę ręcznie lub maszynowo. Ręczny zbiór kawy daje gwarancję jakości, ale jest jednocześnie sporo droższy, bo jedna osoba jest w stanie zebrać 50 – 100 kg owoców kawowca dziennie, z czego można uzyskać 10 – 20 kg ziarna kawy.

   Kawę pozbawia się łupinek dwiema metodami: (1) na sucho – ziarna kawy rozkładane są na matach, na słońcu, często przewracane, aby nie zaczęły fermentować, następnie pozbawiane łupinek maszynowo lub (2) na mokro - kawa oczyszczana na mokro uważana jest za kawę lepszego gatunku, co oznacza również wyższą cenę. Po oczyszczeniu ziarna są przez okres 1-3 tygodni suszone: (1) naturalnie - ziarna schną na matach lub (2) w specjalnych suszarniach. Jest to bardzo ważny etap produkcji. Zbyt suche ziarna kawy będą pękać, natomiast zbyt wilgotne spowodują gnicie. Ziarna kalibruje się oraz sortuje według ciężkości. Uważa się, że im większe ziarno, tym lepsza kawa.

   Kawa nadaje się do mielenia i parzenia dzięki procesowi palenia w specjalnych piecach przy temperaturze ok. 220 – 240 stopni. Ten proces produkcyjny pozwala uwolnić aromatyczne olejki kawowe, które po zaparzeniu kawy gwarantują nam doznania smakowe i zapachowe.

 

 

Napisz opinię

Proszę się zalogować lub zarejestrować wby wystawić ocenę

Kawa mieszanka firmowa Caffe Giorno świeżo palona - średnio mielona

  • Kod produktu: Kawa mieszanka firmowa Caffe Giorno średnio mielona
  • Dostępność: 20
  • 11,00PLN

  • Netto: 8,94PLN

Tagi: kawa, arabika, mieszanka, firmowa, caffe, Giorno