słów kilka o kawie - historia kawy, uprawy, plantacje i producenci

słów kilka o kawie - historia kawy, uprawy, plantacje i producenci

   Słów kilka o historii kawy, uprawach, plantacjach i obróbce:

   Trudno dziś sobie wyobrazić świat bez kawy. Jej długa historia podboju świata rozpoczęła się w etiopskiej prowincji Kaffa. Dziś nie da się jednoznacznie określić, kiedy zaczęto pić kawę. Początkowo szukano prawdopodobnie jej działań leczniczych, ale pierwsze plantacje na terenach dzisiejszej Etiopii i Somalii powstały już w VI w. p.Ch. Początkowo pito po prostu wywar z zielonych ziaren kawy długo moczownych w wodzie. Od XIV wieku Arabowie zaczęli kawę upalać, mielić i parzyć.

   Kawa przetarła swój szlak do Europy dzięki Wenecjanom na początku XVII wieku, gdzie otwarto pierwszą kawiarnię na naszym kontynencie. I to pomimo, że Arabowie utrzymali w ścisłej tajemnicy metody uprawy, palenia i parzenia kawy. Legendarną już postacią w polskiej historii kawy jest Jerzy Franciszek Kulczycki, który po victorii wiedeńskiej, za zasługi w bitwie, poprosił w nagrodę o 300 worków kawy znalezionych w tureckim obozie. Dzięki tej zdobyczy Kulczycki otworzył pierwszą w Wiedniu kawiarnię. Natomiast pierwsza kawiarnia w Polsce powstała w Warszawie, w 1724 roku. Kawiarnia ta jednak dość szybko splajtowała, bo smak kawy nie przekonał jeszcze Polaków.

   Do rodzaju Coffea należy kilkadziesiąt gatunków kawowca. Jednak znaczenie przemysłowe mają tylko kawa arabika i robusta. Przy czym to arabika stanowi ok. 70-80% światowej produkcji kawy. Przeciętny konsument nie odróżni pewnie ziaren kawy robusty i arabiki jednak gatunki te różnią się wieloma cechami. Przeciętnie robusta zawiera prawie dwukrotnie więcej kofeiny niż arabica. Co jest mocno wyczuwalne w smaku: arabika jest łagodna, a robusta ostrzejsza i bardziej kwaskowata.

   Drzewka kawowca owocują przez cały rok. Owoce kawy pojawiają się po 4-6 latach od zasadzenia. Krzewy kawowca uprawia się w pasie otaczającym kulę ziemską między zwrotnikami. Ziarna kawy przypominają wiśnię rosnącą w gronach.

   Metody zbioru są różne. Tradycyjna polega na zbieraniu spod krzewów suchych owoców. Jednak najczęściej zbiera się kawę ręcznie lub maszynowo. Ręczny zbiór kawy daje gwarancję jakości, ale jest jednocześnie sporo droższy, bo jedna osoba jest w stanie zebrać 50 – 100 kg owoców kawowca dziennie, z czego można uzyskać 10 – 20 kg ziarna kawy.

   Kawę pozbawia się łupinek dwiema metodami: (1) na sucho – ziarna kawy rozkładane są na matach, na słońcu, często przewracane, aby nie zaczęły fermentować, następnie pozbawiane łupinek maszynowo lub (2) na mokro - kawa oczyszczana na mokro uważana jest za kawę lepszego gatunku, co oznacza również wyższą cenę. Po oczyszczeniu ziarna są przez okres 1-3 tygodni suszone: (1) naturalnie - ziarna schną na matach lub (2) w specjalnych suszarniach. Jest to bardzo ważny etap produkcji. Zbyt suche ziarna kawy będą pękać, natomiast zbyt wilgotne spowodują gnicie. Ziarna kalibruje się oraz sortuje według ciężkości. Uważa się, że im większe ziarno, tym lepsza kawa.

   Kawa nadaje się do mielenia i parzenia dzięki procesowi palenia w specjalnych piecach przy temperaturze ok. 220 – 240 stopni. Ten proces produkcyjny pozwala uwolnić aromatyczne olejki kawowe, które po zaparzeniu kawy gwarantują nam doznania smakowe i zapachowe.

   Światowi producenci kawy, znane regiony i plantacje:

   KENIA:

   Kenia jest znanym i ważnym producentem kawy na kontynencie afrykańskim. Kawa z Kenii cieszy się uznaniem wśród znawców kawy, którzy wiedzą jak wielką wagę rząd Kenii przywiązuje do uprawy kawy w tym kraju. Produkcja kawy arabiki w Kenii sięga miliona worków rocznie. Kawa w Kenii jest uprawiana zarówno na małych poletkach, jak i na wielkich plantacjach. Kawa z plantacji w Kenii charakteryzuje się stałą, wysoką jakością ziarna. Kawa Kenijska zaliczana jest do najlepszych kaw świata. Drzewka arabiki przywędrowały do Kenii z Etiopii. Większość upraw znajduje się na wysokościach 1500 - 2100 m.n.p.m. Kawę zbiera się ręcznie, dwa razy w roku i obrabia się na mokro. Wszystko to stanowi gwarancję wysokiej jakości tej kawy.

   Wysokiej jakości kawa Kenia AA Supertstar to kawa o bardzo intensywnym, bogatym i czystym aromacie z nutą wiśniowo - cytrusową. kawa ta dojrzewa w afrykańskim słońcu, na wysoko położonych plantacjach. Kawa mocna, pobudzająca, bogata w kofeiną. Kawa doskonała do ekspresu ciśnieniowego i kawiarki.

   PAPUA NOWA GWINEA:

   Papua Nowa Gwinea to słabo rozwinięty kraj rolniczy, w którym 85% społeczeństwa utrzymuje się z rolnictwa m.in. z uprawy kawy i herbaty. Uprawą kawy zajmują się najczęściej rolnicy gospodarujący na małych plantacjach. Najbardziej znane kawy z tego kraju uprawiane są jednak na bardzo dużych i nowoczesnych plantacjach, które produkują ziarno kawy o średniej kwaskowatości i o doskonałych parametrach, dobrze przygotowane do dalszej obróbki. Ziarno kawy przybyło na Nową Gwineę z Jamajki. Jest doskonałe jakościowo, ale sporo tańsze. Roczne zbiory kawy w Papui sięgają 1.200.000 worków.

   Doskonała w smaku kawa Asaro Papua Nowa Gwinea to kawa o pełnym i bogatym aromacie, charakteryzująca się niską kwaskowatością. Asaro to kawa z delikatną nutą owoców mango i papai. Jest to kawa zrównoważona w smaku z mniejszą ilością kofeiny. W sam raz do popołudniowego ciasteczka. Smakuje dobrze parzona w dowolny sposób.

   ETIOPIA:

   Pisząc o Etiopii nie można nie wspomnieć o kawie. To właśnie z Etiopii kawa trafiła na Półwysep Arabski, a stamtąd kilka wieków później - do Europy w XVII w., na Jawę w również w wieku XVII wieku, na początku XVIII wieku do Indii, a potem także do Kolumbii i Brazylii.

   Kawa jest dziś bardzo ważnym produktem eksportowym tego ubogiego kraju. Tak ważnym, że o dobrą kawę w etiopskich sklepach naprawdę trudno. Najłatwiej jest ją kupić w strefie bezcłowej na lotnisku. Niejednego zaskoczy fakt, że w Etiopii jest mało plantacji kawowych. Najlepszą kawę otrzymuje się dzięki uprawie leśnej, pół-leśnej lub ogrodowej. Dziko rosnące drzewka kawowe mają zapewniony cień większych drzew, chroniących drzewka kawowe przed nadmiernym nasłonecznieniem. Właśnie w takich warunkach otrzymuje się najlepsze owoce kawy i ich ziarno. Plantacje kawy dostarczają zaledwie 15% produkcji kawy w Etiopii. Etiopia produkuje ok. 4.500.000 worków kawy rocznie.

   Kawa etiopska Dijmah to kawa wysokiej jakości o średnim ziarnie. Kawa etiopska Dijmah charkteryzuje się intensywnym, bogatym i lekko kwaskowatym aromatem. Smak kawy etiopskiej Dijamh zawiera nutę owocową: cytryn i pomarańczy. Jest to kawa z dość dużą jak na arabikę zawartością kofeiny. Kawa etiopska Dijmah uprawiana jest na wys. ok. 1.500  - 1.800 m.n.p.m.

   KOLUMBIA:

   Mówiąc o kawie i najlepszych plantacjach świata nie sposób nie wspomnieć o jednym ze światowych liderów w produkcji kawy - Kolumbii. Co prawda Kolumbia ustępuje Brazylii i Wietnamowi jeśli chodzi o roczną produkcję kawy, ale kawy kolumbijskie są cenione na całym świecie ze względu na wysoką jakość ziarna oraz niepowtarzalny smak. Dlaczego kawa kolumbijska należy do najlepszych kaw świata? To proste! Tutaj kawa znalazła idealne warunki klimatyczne: nasłonecznione przez cały rok, wysoko położone zbocza górskie, stałą temperaturę 17 -23 stopnie, opady roczne na poziomie 2000 mm, a to wszystko uzupełnione idealną, wulkaniczną glebą.

   Najlepsza kawa kolumbijska pochodzi ze środkowej i wschodniej części kraju. Uprawiają ją drobni plantatorzy, a zbiera i eksportuje Kolumbijska Federacja Kawy. Kolumbijska kawa Excelso to mieszanka najlepszych odmian kawy z tego kraju, czyli supremo i drugiej co do jakości kawy extra. Kolumbia produkuje corocznie ok. 11.000.000 worków doskonałej arabiki.

   Kolumbijska kawa Excelso jest jedną z lepiej znanych kaw na świecie. Swoją popularność zawdzięcza  pełnemu, bogatemu i czystemu aromatowi, a  także niskiej kwaskowatości. Kawa Excelso to kawa z nutą orzechowo - migdałową. Jest to kawa zrównoważona w smaku, dość mocna, bogata w kofeinę.

   TANZANIA:

   Tanzania nie jest dużym producentem kawy, ale także próbuje wykorzystać warunki klimatyczne swojego kraju do uprawy tej rośliny. Większość tanzańskiej kawy rośnie na zboczach góry Kilimandżaro oraz Meru, przy granicy z Kenią. Znacznie mniej kawy uprawia się na południu, nad jeziorem Tanganika. Uprawą kawy w Tanzanii zajmują się drobni rolnicy. Roczna produkcja to ok. 750.000 worków.

   Jak większość kaw dorastających i dojrzewających w pełnym afrykańskim słońcu, kawy tanzańskie są mocne i wyraziste. Najlepsze i najbardziej rozpoznawalne kawy mają bogaty smak i dużą cielistość, oraz orzeźwiającą kwaskowatość. W smaku bardzo przypominają kawy pochodzące z Kenii.

   Kawa z Tanzanii to mocna kawa o pełnym i głębokim aromacie. Jest to kawa o średniej kwaskowatości i przyjemnym koniakowym smaku. Kawa ta dojrzewa w pełnym afrykańskim słońcu na plantacjach położonych nawet 2000 m.n.p.m. Kawa mocna, bogata w kofeinę, działająca pobudzająco.

   INDONEZJA:

   Kawa trafiła na indonezyjskie wyspy pod koniec XVII wieku za sprawą przedsiębiorców holenderskich z Kompanii Wschodnioindyjskiej. Już na początku XVIII wieku pierwsza kawa z Indonezji dotarła do Europy, a wkrótce Indonezja stała się jednym z większych producentów kawy. I tak jest do dzisiaj. Indonezja mieści się w piątce światowych potentatów w produkcji kawy. Najlepsze plantacje wykorzystują żyzność wysoko zmineralizowanych wulkanicznych gleb i dobry klimat, sprzyjający tej uprawie. Indonezyjskie kawy różnią się jakością (dużą część produkcji stanowi robusta). Kawy sprzedawane są zazwyczaj pod nazwami wysp, z których się pochodzą. Roczna produkcja to 6 700 000 worków.

   Doskonała kawa indonezyjska Kallosi z wyspy Celebes / Sulawesi to kawa o intensywnym i głębokim aromacie. Ma smak mocny i zdecydowany, z nutą orzechów macadamia. Kawa ta dojrzewa  na plantacjach położonych stosunkowo nisko. Kawa o średniej zawartości kofeiny, ale czerpie swój wspaniały smak i aromat z zalecanego mocnego palenia.

   MEKSYK:

   Kawa w Meksyku to nie jest zwykły produkt eksportowy. Tak, jak w większości krajów Ameryki Środkowej i Południowej kawa głęboko zapuściła tutaj swoje korzenie i stała się częścią kultury tego kraju. Wystarczy powiedzieć, że tylko połowa z olbrzymiej produkcji kawy w Meksyku idzie na eksport, reszta jest konsumowana w kraju. Meksyk produkuje ok. 4.200.000 worków kawy rocznie.

   Kawa dotarła do Meksyku na początku XVIII wieku i znalazła tutaj doskonałe warunki do wegetacji. Zarówno te klimatyczne jak i glebowe. Większość meksykańskiej kawy pochodzi z południowej i wschodniej części Meksyku, z regionów Chiapas i Oaxaca. Kawa uprawiana jest na małych plantacjach, skupowana i sprzedawa przez dużych eksporterów. Meksyk słynie z kawy Maragogype - to doskonała kawa o największych ziarnach świata.

   Ziarna kawy Maragogype wyróżniają się nie tylko wielkością (największe ziarno świata), wyóżnia je także przyjemny i łagodny aromat, a w smaku odczuwalne toffi. Niska kwaskowatość i zrównoważenie smaku sprawiają, że jest to naprawdę kawa doskonała. Stosunkowo nieduża zawartość kofeiny sprawia, że jest to kawa praktycznie na każdą porę dnia.

   INDIE:

   Kawa ma w Indiach ponad 400-letnią historię, ale na poważnie angielscy producenci kawy zaczęli wykorzystywać sprzyjający klimat południowej części subkontynetu indyjskiego do produkcji kawy w drugiej połowie XIX wieku. Tutaj znaleźli doskonałe warunki do jej uprawy, a więc tropikalny klimat, duże wysokości, słoneczne stoki, dużo ilość średniorocznych opadów i bogate gleby. Od tamtej pory Indie stały się liczącym graczem na tym rynku. Skupem i przygotowaniem kawy na eksport zajmuje się Indyjska Rada Kawy. Ten zbiurokratyzowany system stanowi przeszkodę dla rozwoju producentów z mniejszych regionów, ale mimo to Indie produkują rocznie ok. 4.600.000 worków kawy.

   Wysokiej jakości kawa indyjska Monsooned Malabar to kawa o łagodnym, lekko czekoladowym aromacie. Monsooned Malabar pochodzi wyłącznie z południa Indii i należy do typowych kaw przygotowywanych metodą suchą. W smaku delikatna, bez charakterystycznej dla kaw afrykańskich kwaskowatowści. Kiedyś przewożona drewnianymi statkami z Indii, w czasie wielomiesięcznej podróży nabierała niepowtarzalnego aromatu. Dziś efekt ten otrzymuje się przez długotrwałe suszenie oceanicznym wiatrem. Smak tej kawy jest łagodny, ale zawartość kofeiny w kawie Malabar jest bardzo wysoka. Kawa ta ma więc działanie mocno pobudzające.

   PANAMA:

   Kawy produkowane w krajach Ameryki Środkowej zawsze zachwycają. Tak jest również w przypadku kawy arabika z Panamy. Panama nie jest światowym potentatem na rynku kawy. Jej roczna produkcja to zaledwie 150.000 worków kawy, ale jest to arabica najwyższego gatunku. W kraju tym kawa ma doskonałe warunki do przynoszenia wspaniałych owoców: tropikalny klimat, duże wysokości, słoneczne stoki, dużo ilość średniorocznych opadów, ciepłe noce i bogate gleby. Kawa produkowana w Panamie jest słodka, jasna i zrównoważona w smaku.

   Kawa panamska to kawa o intensywnym i bogatym aromacie. Niepowtarzalny smak tej kawy niesie ze sobą lekką nutkę cytryn i pomarańczy. Kawa ze średnią zawartością kofeiny. Kawa panamska uprawiana jest na plantacjach na wys. 1500-1800 m.n.p.m.

   HONDURAS:

   To dziwne, ale mimo posiadania podobnych gleb oraz warunków klimatycznych jak inne kraje regionu, do połowy XX wieku Honduras nie liczył się właściwie na rynku producentów kawy. Jedną z przyczyn takiej sytuacji była słaba infrastruktura państwa, a przede wszystkim znaczne rozdrobnienie upraw. Dziś Honduras produkując ok. 3.000.000 worków kawy rocznie stał się światowym potentatem, a produkcja i eksport kawy stanowi ponad 35% wartości PKB tego kraju. Kawa w Hondurasie przetwarzana jest najczęsciej na mokro. Chociaż w Hondurasie produkuje się doskonałe gatunki kawy, są one często przed eksportem mieszane z innymi gatunkami. Wszystko to powoduje, że kawy z Hondurasu z trudem przebijają się na rynkach, na których królują znane marki. Najlepsze kawy rosną w Hondurasie na plantacjach położonych bardzo wysoko i są określane skrótem SHG (Strictly High Grown). Plantatorzy kawy w Hondurasie borykają się często z problemem zniszczeń w uprawach powodowanych przez liczne w tym regionie huragany.

   Kawa SHG z Hondurasu to kawa wysokiej jakości, o esencjonalnym i intensywnym aromacie. W smaku tej kawy czuć wyraźną nutkę orzecha i mocnej czekolady. Kawa zrównoważona, z małą zawartością kofeiny. Rośnie wysoko. Uprawy na plantacjach 1500-2000 m.n.p.m.

   BRAZYLIA:

   Brazylia jest największym producentem kawy na świecie. Produkcja na poziomie 35.000.000 worków rocznie to wynik, do którego żaden z konkurentów na tym rynku nawet nie może sie zbliżyć. Stoki zwłaszcza południowo-środkowej Brazylii pokryte są ogromnymi plantacjami drzew kawowca liczonych w milionach. Brazylia jest gigantem produkcyjnym, chociaż trzeba również przyznać, że koncentruje się na kawach o znaczeniu przemysłowym - używanych często do produkcji mieszanek firmowych. Łagodnych, z niską kwaskowatością, a przez to smacznych, ale jednocześnie nie wyróżniających się niczym szczególnym. Kawy w Brazylii są najczęściej przetwarzane na sucho.

   Zdecydowanie najlepszą wśród kaw brazylijskich jest kawa Santos. Jest to rynkowa nazwa brazylijskiej kawy wysyłanej w świat z portu Santos, a uprawianej na plantacjach w stanie São Paulo i Minas Gerais. Kawa Santos to kawa wysokiej jakości, którą cechuje owocowy i lekko kwaskowaty smak. Kawa brazylijska Santos to kawa o łagodnym, czystym i dość bogatym aromacie. Jej smak jest wyrazisty i czysty. Kawę Santos charakteryzuje zharmonizowany smak i niska kwaskowatość. Jest to kawa z małą zawartością kofeiny. Brazylijska kawa z prowincji Santos jest uprawiana jest na plantacjach na wys. 500-800 m.n.p.m. i jest jedną z lepiej znanych kaw na świecie.

   KUBA:

   Kawa trafiła na Kubę dzięki francuskim plantatorom, którzy przenieśli się na tę wyspę z Haiti w drugiej połowie XVIII wieku. Produkcja kawy rozwijała się bardzo dobrze aż do czasów komunistycznego przewrotu, kiedy to kawę zacżęła wypierać trzcina cukrowa. Dziś Kuba nie jest wielkim producentem kawy i nie liczy się w światowych statystykach. Jej roczna produkcja to zaledwie ok. 250.000 worków kawy. Jednak dojrzewająca pod kubańskim słońcem kawa zaskakuje swoim doskonałym smakiem. Jest to kawa naprawdę wspaniała, zrównoważona, doskonale oddająca klimat wyspy. Jej gorsze gatunki rosną na nadmorskich niżinach i te pozostają na Kubie, jako kawa dla tubylców. Te najlepsze, eksportowane kawy, dojrzewają na zboczach gór Sierra Maestra z ich najwyższym szczytem Torquino (2004 m.n.p.m.). Kawa na Kubie rośnie i dojrzewa głównie na małych plantacjach i jest zbierana ręcznie. Duża część kubańskiej produkcji kawy przechwytuje rynek japoński.

   Kawa kubańska to kawa o bujnym i dymnym aromacie. Jej smak czysty, z niewielką kwaskowatością doskonale oddaje klimat wyspy. Jest to kawa ze średnią zawartością kofeiny. Kubańska kawa uprawiana jest na nisko położonych plantacjach - na wysokości 500 - 800 m.n.p.m.

   KOSTARYKA:

   Żyzna, wulkaniczna gleba, łagodny klimat i duża wilgotność tworzą w Kostaryce najlepsze z możliwych warunków do uprawy kawy. Kostoryka to kraj stabilny politycznie, a jego dużym atutem eksportowym są dwa porty otwarte na oba oceany. W Kostaryce produkuje się wyłącznie kawę arabikę, a uprawa robusty jest prawnie zakazana. Roczna produkcja kawy w Kostaryce to ok. 3.000.000 milionów worków, co sytuuje Kostarykę wśród średniej wielkości, liczących się prodcentów kawy. Kawa z Kostaryki jest bardzo poszukiwanym produktem na rynkach dzięki swojej cielistości i i czystości smaku. Jest uprawiana na plantacjach wokół stolicy kraju, San Jose. Jednym z czterech najsłynniejszych regionów produkujących kawę w Kostaryce jest położony na południe od stolicy kraju region Tarrazu znany jest z uprawy wyśmienitych kaw o zrównoważonej kwaskowatości i naturalnym, mocno wyczuwalnym smaku orzecha włoskiego.

   Kawa z Kostaryki  to kawa o pełnym i łagodnym aromacie. W jej smaku wyczuć można dominującą nutę czekolady i orzecha. Jest to kawa zrównoważona, jak zresztą większość kaw środkowo- i południowoamerykańskich. Kawa ze średnią zawartością kofeiny. Kawa z Kostaryki pochodzi plantacji w regionie Tarrazu położonych na wys. 1600-1700 m.n.p.m.

   GWATEMALA:

  Pierwsze drzewka kawowca zostały zasadzone w Gwatemali przez jezuitów. Była to druga połowa XVIII wieku. Jednak uprawa kawy na duża skalę to dopiero wiek XIX. Kawa uprawiana jest zarówno na olbrzymich plantacjach tzw. haciendach jak i na małych farmach tzw. fincach. Cechą charakterystyczną dla wszystkich plantacji kawy w Gwatemali jest to, że drzewka kawowca zawsze rosną w cieniu większych drzew, osłaniających je przed słońcem lub wiatrem. W Gwatemali panują bardzo zróżnicowane warunki naturalne i tak kawy rosnące na mniejszych wysokościach n.p.m. muszą być osłaniane od słońca wysokimi drzewami, a te rosnące wysoko muszą być chronione od silnych i chłodnych wiatrów. W Gwatemali wyróżnia się kilka rejonów, z których każdy produkuje kawę różniącą się dość mocno od innych. Niezależnie jednak, z którego zakątka Gwatemali kawa pochodzi, to na pewno jest to kawa wysokiej jakości. Roczna produkcja kawy w Gwatemali to ok. 3.700.000 worków.

   Kawa z Gwatemali to kawa o czystym, pełnym i mocnym aromacie. Smak czysty z łagodną kwaskowatością. Jest to kawa ze średnią zawartością kofeiny. Kawa z Gwatemali pochodzi z plantacji na wys. 1500-1800 m.n.p.m.

   PERU:

   Mimo piętrzących się przed Peru przeszkód, kawa z tego kraju ciągle utrzymuje się na światowych rynkach. Peru nie jest potentatem w produkcji kawy - to ok. 2.700.000 worków kawy rocznie, jednak kawa z Peru jest poszukiwanym towarem, bo jest łagodna i zrównoważona. Kawa rośnie i dojrzewa w Peru na małych, rolniczch plantacjach. Jest skupowana i odsprzedawana dalej przez państwową organizację, chociaż w ostatnich latach uaktywnili się prywatni eksporterzy organizując Izbę Eksporterów Kawy. Znaczną część produkcji kawy z Peru sprzedaje się jako "organiczną". Jest to jednak sprawa bardzo problematyczna. Niełatwo jest bowiem zweryfikować prawdziwe warunki uprawy kawy, zwłaszcza, że ziarna pochodzą z wielu drobnych plantacji.

   Kawa peruwiańska to kawa o umiarkowanie intensywnym i czystym aromacie. W jej smaku wyczuwalna jest nuta owocowa z posmakiem jaśminu. Kawa delikatna, z małą zawartością kofeiny. Kawa peruwiańska pochodzi plantacji na wys. 800-1200 m.n.p.m.

   PUERTO RICO:

   Kawa dotarła do Puerto Rico w połowie XVIII wieku. Powodzenie produkowanego tam ziarna kawy przyszło bardzo szybko. Tak jak w innych krajach tego regionu sprzymierzeńcem był doskonały dla upraw kawy klimat i idealne warunki glebowe. Huragany, choroby, a do tego wzrastająca konkurencja wielkich producentów amerykańskich sprowadziły Puerto Rico w następnych latach do skali niszowego producenta kawy, jednak uprawy doskonałej jakości arabiki przetrwały i kawa ta może cieszyć podniebienia prawdziwych smakoszy z całego świata. Kawa w Puerto Rico uprawiana jest na małych plantacjach, które bardzo dbają o jakość i reputację firmowanej przez siebie kawy. Kawa z Puerto Rico wyróżnia się mocnym, bogatym aromatem.

   Kawa z Puerto Rico to kawa o mocnym, trwałym i bogatym aromacie. W smaku odczuwalne akcenty owocowe i lekka kwaskowatość. Kawa z Puerto Rico z plantacji Yakumo jest bardzo poszukiwana. jej roczna produkcja wynosi zaledwie 135 ton.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Brak produktów w tej kategorii.