parzenie kawy lub herbaty w zaparzaczu (prasie francuskiej)

parzenie kawy lub herbaty w zaparzaczu (prasie francuskiej)

   Parzenie dobrej kawy to prawdziwa sztuka i dający olbrzymią satysfakcję rytuał. Odpowiednio dobrane akcesoria do kawy są więc niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni, niezależnie od tego jak przyrządzamy naszą ulubioną kawę.

   Zaparzacz z tłoczkiem typu "prasa francuska" wymyślono pierwotnie dla tych miłośników czarnego naparu, którzy przywykli do parzenia kawy przez zalewanie wrzątkiem. Zaparzacz tego typu można jednak wykorzystać z powodzeniem także do parzenia herbaty. Zaparzacz do kawy "prasa francuska" wyposażony jest bowiem w metalowy filtr w postaci drobnej siatki, który umożliwia łatwe oddzielenie przygotowanego naparu od fusów kawy lub herbaty, których dłuższe parzenie powodowałoby pogorszenie smaku.

   Poniżej przedstawiamy kilka porad praktycznych, jak korzystać z zaparzacza do kawy lub herbaty ("prasa francuska"), aby uzyskać najlepszy efekt parzenia ulubionej kawy czy herbaty:

   Parzenie kawy lub herbaty w zaparzaczu typu "prasa francuska"

1. Zaparzacz do kawy lub herbaty tzw. "prasa francuska" to zazwyczaj szklany lub stalowy zbiornik z pokrywką. W pokrywce zaparzacza zaistalowany jest specjalny tłoczek umożliwiający oddzielanie uzyskanego naparu kawy lub herbaty od zaparzonych fusów. Obsługa zaparzacza jest bardzo prosta.

2. Na dno pojemnika zaparzacza sypiemy odpowiednio dobraną ilość średnio-zmielonej kawy, herbaty lub mieszanki suszonych owoców.

UWAGA !!! Zbyt drobno zmielona kawa może powodować, że w zaparzonej kawie będzie unosił się kawoawy "mułek", bo sitko zaparzacza niedostatecznie odfiltruje kawę.

UWAGA !!! Ilość herbaty lub kawy, którą wsypujemy do zaparzacza zależy od kombinacji kilku czynników: ilości kawy lub herbaty, którą chcemy uzyskać oraz mocy naparu kawy lub herbaty najbardziej odpowiadającej naszemu smakowi.

3. Następnie całość zalewamy zagotowaną wodą.

UWAGA !!! Do parzenia kawy używamy wrzątku. W przypadku parzenia herbaty albo mieszanek owocowych jest to zazwyczaj woda lekko przestudzona do ok. 80 stopni.

UWAGA !!! W sprzedaży są zaparzacze o różnych pojemnościach. Standardowe wielkości, jak np. w przypadku zaparzaczy do kawy i herbaty Aerolatte z naszej oferty, jest to 350 ml, 600 ml, 800 ml i 1000 ml. Należy wybrać taką wielkość urządzenia, które najlepiej odpowiada wielkości kawy lub herbaty, którą parzymy. Zaletą zaparzacza typu "prasa" jest to, że ilość naparu zależy od ilości użytej wody w zakresie maksymalnej pojemności

4. Po nalaniu wody przykrywamy zbiornik zaparzacza pokrywką - z tłoczkiem zaparzacza uniesionym do góry.

5. Czekamy do momentu uzyskania odpowiedniego naparu - czas zależy od tego, czy parzymy kawę, herbatę czy mieszankę owocową i od naszych preferencji smakowych.

6. Następnie powolnym ruchem dociskamy tłok zaparzacza do dołu. Drobna siatka w dolnej części zaparzacza jest tak skonstruowana, aby pozostałości zaparzonej kawy czy herbaty oddzielone zostały od naparu.

UWAGA!!! Tłoka zaparzacza nie należy dociskać zbyt szybko, ponieważ powstające w ten sposób ciśnienie może spowodować gwałtowne wylanie się gorącego płynu na zewnątrz zaparzacza.

7. Kiedy tłok zaparzacza będzie już blisko dna naczynia, w górnej części zaparzacza pojawi się odfiltrowany napar kawy lub herbaty, wolny od fusów, które zostają pod filtrem na dnie zaparzacza.

8. Zaparzoną kawę czy herbatę przelewamy do przygotowanych wcześniej naczyń, tak żeby napar nie miał dłużej styczności z fusami - może to bowiem znacząco pogorszyć smak uzyskanej kawy czy herbaty.

9. Po zaparzeniu kawy lub herbaty, zaparzacz należy po prostu umyć pod bieżącą wodą.

SMACZNEGO!!!


Brak produktów w tej kategorii.