parzenie kawy we włoskiej kawiarce (kafeterce)

parzenie kawy we włoskiej kawiarce (kafeterce)

   Parzenie dobrej kawy to prawdziwa sztuka i dający olbrzymią satysfakcję rytuał. Odpowiednio dobrane akcesoria do kawy są więc niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni, niezależnie od tego jak przyrządzamy naszą ulubioną kawę.

   Poniżej przedstawiamy kilka porad praktycznych, jak parzyć kawę w kawiarce (kafeterce, kafetierze). Włoska kawiarka (kafeterka, kafetiera) to proste urządzenie umożliwiające parzenie kawy oraz uzyskiwanie doskonałego i bardzo aromatycznego naparu w warunkach domowych. Kawiarka (kafeterka, kafetiera)ma już ponad 100-letnią historię. Zmieniają się materiały, z których produkuje się kawiarki, ale zasady parzenia kawy w kawiarce pozostają niezmienne. Kawiarka (kafeterka, kafetiera) wykorzystuje w procesie parzenia kawy ciśnienie wytwarzane przez doprowadzoną do wrzenia wodę i przepuszcza ją przez odmierzoną porcję odpowiednio zmielonej kawy. Kawiarki mogą minimalnie różnić się między sobą (precyzja wykonania, jakość i rodzaj materiałów) w zależności od modelu i producenta, ale ogólne zasady pozostają niezmienne:

   Parzenie kawy w kawiarce (kafeterce, kaferierze) - jak obsługiwać kawiarkę i jak korzystać z kawiarki, aby uzyskać najlepszy efekt parzenia kawy

1. Rozkręcamy kawiarkę

2. Wyjmujemy  z kawiarki metalowe sitko.

3. Napełniamy dolny zbiornik kawiarki wodą – nie wyżej niż do widocznego na zewnątrz zaworu bezpieczeństwa.

UWAGA !!! Ilość wody zależna jest od ilości kawy, któą chcemy zaparzyć. Odpowiednie dobranie ilości wody i kawy jest wynikiem doświadczenia w używaniu swojej kawiarki. Wiele zależy od jakości kawiarki i jej szczelności na skrętach. Im mniej ciśnienia uchodzić będzie przez nieszczelności kawiarki, tym więcej wody przeleje się do górnego zbiornika.

4. Wkładamy ponownie do kawiarki sitko w pasujące miejsce w dolnym zbiorniku kawiarki.

5. Nasypujemy do sitka kawiarki odpowiednią ilość kawy.

UWAGA!!! Ilość wsypanej do sitka kawiarki kawy uzależniamy od ilości i mocy naparu kawowego, jaki chcemy uzyskać. Tu potrzebne jest własne doświadczenie i dopasowanie go do własnych oczekiwań. Jest to kombinacja paru czynników, a przede wszystkim: mocy kawy oraz wielkości naczynia, w którym kawa ma być serwowana.

UWAGA !!! Niektóre kawiarki wyposażone są w "reduktory" ilości kawy w sitku. Są to dodatkowe sitka, które pomagają parzyć napar kawowy z użyciem mniejszej ilości wsypanej do sitka kawiarki kawy.

UWAGA!!! Kawa zbyt drobno zmielona nie przepuści wody do zbiornka gónego - pod wpływem ciśnienia zbije się w czop. Kawa zbyt grubo zmielona przepuści wodę za szybko i kawa, którą oytrzymamy w wyniku parzenia będzie "lurowata".

6. Kawę w sitku kawiarki lekko ubijamy.

7. Nakręcamy górny pojemnik kawiarki – sprawdzamy przy tym dokładnie czy pojemnik kawiarki jest dokręcony dobrze (czy gwint pasuje) – w przeciwnym wypadku ciśnienie, a także woda będą uchodzić bokiem kawiarki i kawa się nie zaparzy.

8. Po nakręceniu górnego pojemnika kawiarki i sprawdzeniu czy dobrze pasuje, stawiamy kawiarkę na urządzenie grzewcze (dopasowany do wielkości podstawy ekspresu palnik gazowy, elektryczny, a w przypadku większości naszych urządzeń także indukcyjny).

UWAGA !!! Przed zakupem kawiarki na indukcję należy sprawdzić minimalną powierzchnię stykową wymaganą przez posiadaną przez Państwa kuchnię indukcyjną.

   Czas rozpocząć proces parzenia kawy:

1. Woda po odpowiednim nagrzaniu w dolnym zbiorniku kawiarki przechodzi przez kawę i w postaci naparu przepływa do górnego pojemnika kawiarki, rurką umiejscowioną w jego środku.

2. W czasie przygotowywania kawy pokrywka kawiarki może być otwarta, tak żebyśmy mogli dobrze kontrolować przebieg procesu parzenia kawy.

UWAGA !!! W trakcie procesu parzenia kawy, kawiarka nie powinna pozostawać bez nadzoru.

3. Kiedy z rurki w górnym zbiorniku kawiarki nie płynie już kawa, a wydobywa się z niej tylko para, oznacza to, że proces parzenia kawy został zakończony.

4. Zakrywamy pokrywkę kawiarki i zestawiamy kawiarkę z urządzenia grzewczego.

Kawa jest gotowa do serwowania. SMACZNEGO !!!

   BARDZO WAŻNE UWAGI !!!

1. Podczas procesu gotowania wody i parzenia kawy metalowe elementy kawiarki bardzo mocno się rozgrzewają, a wysoka temperatura metalu utrzymuje się jeszcze dość długo. Trzeba zachować szczególną ostrożność przy serwowaniu kawy, przy stawianiu kawiarki na blacie lub stole - ich powierzchnia może ulec uszkodzeniu, a także przed przystąpieniem do mycia kawiarki.

2. Kawiarki są zwykle wyposażane w izolowane termicznie uchwyty, jadnak mimo to dobrze jest tak ustawiać kawiarkę na płycie lub palniku, aby źródło ciepła nie oddziaływało bezpośrednio i zbyt mocno na uchwyt kawiarki.

3. Generalnie większość kawiarek nadaje się do mycia w zmywarce, jednak zaleca się mycie ręczne. Mycie kawiarki w zmywarce znacznie skraca żywotność urządzenia, a zwłaszcza gumowej / silikonowej uszczelki, która znajduje się między pojemnikiem górnym, a dolnym.

4. Proces parzenia kawy w kawiarce powinien przebiegać pod pełną kontrolą. Zostawienie kawiarki na urządzeniu grzewczym bez kontroli może doprowadzić do wygotowania się wody w dolnym zbiorniku kawiarki, co spowoduje bardzo mocne nagrzanie całego urządzenia, a w najgorszym wypadku nawet spalenia kawiarki.

5. Szybkość podgrzewania wody w kawiarce musi być odpowiednio dobrana tak, aby wydobywająca się z górnej rurki kawa spokojnie spływała do pojemnika w górnej części kawiarki.


Brak produktów w tej kategorii.